COGNEX MACHINE VISION OCR APPLICATIES, DUBBEL CHECK!

OCR in algemeenheid

ocr optical character recognition

Herkent u de situatie dat u zeker weet een artikelnummer genoteerd te hebben en tóch nog even nakijkt of het wel goed geschreven is? Of een telefoonnummer nog een keer nakijken voor u het opslaat? Maar beter een keer extra controleren in plaats van één cijfertje fout, want áls het mis is komt u daar pas later achter en hebt u de originele referentie niet meer bij de hand. Iedereen kan het meemaken en vaak is de consequentie niet ernstig, dus ook de noodzaak niet om het te controleren.

OCR in de industrie
Anders wordt het in de industrie, daar geldt het belang van check-dubbelcheck wel degelijk. Denk aan de voedingsindustrie
waar een OCR optical caracter recognitionverpakking afgevuld wordt met product zonder dat er een consumentenlabel op de verpakking aanwezig is, dat volgt
later pas. Hoe belangrijk is het dan om te weten dat de inhoud van de verpakking matcht met het later aan te brengen etiket?
Juist, heeeel belangrijk! De consequenties kunnen immers groot tot zelfs desastreus zijn, bijvoorbeeld wanneer glutenhoudend voedsel in een verpakking terechtkomt die vermeldt dat het product glutenvrij is. De claims en terugroepacties tasten niet alleen de geldbuidel aan, ook uw reputatie krijgt een dreun.

Het hoeft niet altijd zo zwaarwegend te zijn, soms wil je als leverancier gewoon de zekerheid hebben dat de eindverpakking van
een product de juiste batchcode vermeldt waarin dat product geproduceerd werd. In veel gevallen wordt een product of aantal producten verpakt met een gesloten folie welke tekst en uitleg bevat, en een trackingcode.
De folie is dan voorbedrukt en bij het verpakken wordt met een printer de betreffende batch-code aangebracht. Zo is herkenbaar uit welke partij een doosje koekjes komt.
Wat je wel zeker wilt weten is de leesbaarheid van de aangebrachte tracking- of batchcode, en niet op steekproefbasis, maar één op één zekerheid is gewenst.
Dit kan gerealiseerd worden met machine-vision, zo’n oplossing bestaat in grote lijnen uit goede belichting, een camera die de verpakkingscode waarneemt en software die de gelezen karakters vergelijkt met de gewenste waarde.

Wat is dan OCR en hoe werkt het?
Oocr optical character recognitionCR staat voor Optical Character Recognition en betreft een stuk software dat de waargenomen karakters op het fotobeeld weet om te zetten naar tekstkarakters in een database. Daartoe wordt per karakter een voldoende aantal pixels toegekend zodat de software op basis van deze ingelezen pixels in staat is een ‘6’ van een ‘b’ te onderscheiden of een ‘B’ van een ‘8’.
Door de snelheid van een digitale camera en software kan deze techniek karakters herkennen bij de hoge snelheden die gangbaar zijn in de verpakkingsindustrie. In het echt komen hier nog wat meer details bij kijken, die licht ik graag mondeling toe.

Cognex OCR Max softwareOCR scenarios
Zoals met elke technologie het geval is, zijn resultaten slechts zo goed met behulp van tools.
De OCRmax van Cognex is een unieke software tool, waarmee gebruikers éénvoudiger OCR en OCV applicaties ontwikkelen.
Met name voor het herkennen van OCR karakters in lastige omstandigheden, zoals slecht geprint of hoge snelheden,
biedt de Cognex OCRmax daarin een oplossing. Met de Cognex OCRmax tool worden read-rates tussen de 93-95% gehaald met zelfs gevallen van 99% en hoger. In figuur 1 ziet u een voorbeeld van verschillende OCR scenario’s waarbij de Cognex software in staat is om de karakters te herkennen en te kunnen lezen.

Auto-tune functionaliteitautotune
Gebruikers met de Cognex OCRmax tool ervaren het gemak bij het instellen van de software, door het toepassen van de auto-tune functionaliteit.
Middels deze functie kan de software namelijk automatisch parameters instellen voor het trainen van verschillende fonts op ingelezen beelden.
Hiermee kan de ontwikkeltijd voor het configureren van de totale vision applicatie aanzienlijk verbeterd worden.
Voor echt hele lastige beelden, kan men altijd nog manueel de parameters aanpassen na de auto-tune instellingen.

OCR voor zowel 2D als 3D applicaties
Zelfs voor situaties waarin karakters embossed zijn, ook wel 3D, is de software tool in staat dit te identificeren!
Dit wordt in combinatie met Cognex 3D lasersensoren gerealiseerd. Hiermee kunnen dus ook lastige karakters,
met weinig contrasterend vermogen, geïdentificeerd worden met vision. Zo ook hebben we dit bij SmartVisionCenter
positief getest voor een vraag van een multinational bierfabrikant.

Iets voor u?
Of OCR is wat u nodig heeft, dat weet ik niet, maar het zou zomaar kunnen dat u een stuk van uw situatie herkent in de voorbeelden.
Zeker is in elk geval dat we een toenemende interesse zien in de voedings, farmaceutische en automotive sector.
In ons vision lab staat ons team van engineers klaar om uw samples te beproeven op geschiktheid.
Bel of email ons en dan laten we dat u graag zien!

040-7470132 / info@smartvisioncenter.n